fredag 16. oktober 2009

Det moderne prosjektet

”Det moderne prosjektet” er et navn på den samfunnsutviklingen og det tankesettet som har vært dominerende i Vesten de siste 400 årene. Det moderne prosjektet kjennetegnes av frihet, fornuft og framskritt. Det er mange personer som har bidratt med ideer til det moderne prosjektet, og nå skal jeg ta for meg noen slike personer:


Ludvig Holberg
Ludvig Holberg (1684-1754) var en filosof, historiker og norsk-dansk forfatter. Han slo igjennom som skjønnlitterær forfatter med det satiriske diktet ”Peder Paars.” Han brukte fantasi og parodi for å få frem den egentlige sannhet om samfunnet. Hans satiriske verk ble forsøkt stoppet og konfiskert. Holberg hadde latterliggjort berømthetene på en så alvorlig måte at noen av dem klaget til kongen. Han trodde på fornuftens guddommelige lys i vårt indre, og for han var det første målet med undervisningen at elevene ikke skulle sitte med nesen i en lærebok, men heller bruke sine sanser og sin forstand. Dette var en ny, moderne oppfatning av religionsspørsmålet. Holberg mente også at fornuften var det som bandt samfunnet sammen.

John Locke
John Locke (1632-1704) var en engelsk filosof, lege og pedagog. Han mente at mennesket blir formet gjennom erfaring og miljø. Locke og filosofene som fulgte han har gitt oss ideen om vi at gjennom gode utdanningssystemer kan reformere og utvikle både mennesker og samfunn. I tillegg mente han at staten bare er lovlig hvis den godtar folkets samtykke til å bli styrt, og hvis den verner om liv, frihet og eiendom. Makten lå hos folket, og disse tankene forsvarte den ærefulle revolusjonen i England (1688-89), dvs. et konstitusjonelt monarki. Locke var mest opptatt av at folket gjennom Parlamentet skulle ha den endelige lovgivningsmakten.

Denis Diderot
Denis Diderot (1713-84) var en fransk filosof og sammen med Jean d’Alembert opphavsmannen til opplysningstidens viktigste symbol, Encyclopedia. Målet med Encyclopedia var å samle all kunnskap i 17 bind. Videre var målet å spre opplysningens ideer, vise fakta og rydde unna gammel overtro. Encyclopedia ble nektet publisert fordi den krenket religionens og kongens autoritet.


Francois Voltaire
Francois Voltaire (1694-1778) var en fransk forfatter og den fremste representant for opplysningstiden i Frankrike. Han skrev artikler for Encyclopedia og angrep viljeløs tenkning og gamle holdninger. Han kritiserte Bibelen for sine selvmotsigelser og forsvaret av grusomheter som ble begått i Guds navn. Voltaire mente at det ikke måtte være noen sammenblanding mellom stat og kirke. Han gikk i front for ideen ”naturlig religion” og fremmet deisme. Deisme går ut på at Gud er verdens skaper, men griper ikke aktivt inn i historiens gang. Deismen bidro både til gudsfornektelse og til teorier om ytringsfrihet, toleranse, religionsfrihet og menneskerettigheter.

Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rousseau (1712-78) var en fransk filosof og forfatter. Han var opptatt av folkestyre og folkesuverenitet. Rousseau sa at: ”Mennesket er født fritt, men overalt er det i lenker.” Det han mente med dette var at mennesker var frie før de gikk inn i et samfunn, og at det var samfunnet som har skapt elendighet, ulikhet og ufrihet. Rousseau mente at mennesket ville oppleve virkelig frihet om det inngikk i et frivillig fellesskap der allmennviljen hersker og folket hadde absolutt makt slik at de ikke lot seg representere av andre. Det at folkeviljen har mest makt kan vi kalle folkesuvereniteten. Likevel var Rousseau en hjelper for moderne representativt demokrati. I den franske menneskerettighetserklæringen som sto på trykk i 1789, ser vi tydelig spor av Rousseaus tanker. Erklæringen fremhever enkeltindividets ubestridte frihet. Dette fikk konsekvenser for senere tiders erklæringer, skrifter og opprop om menneskets rettigheter.

Henrik Wergeland
Henrik Wergeland (1808-45) var en norsk forfatter. Wergeland ville ha et fritt Norge med en egen særnorsk kultur, som skulle bygges på det naturlige norske som man fant i bondekulturen og i den norske naturen. Han drømte om en norsk språkreformasjon som skulle fjerne den danske påvirkningen i språket. Wergeland så på seg selv som de svakes beskytter. Han arbeidet hardt med bl.a. folkeopplysning for å bedre denne gruppen sine kår. Særlig husket er hans kamp for jødenes rettigheter i Norge. Wergeland kjempet kampen for religionsfrihet og toleranse i opplysningstidens ånd.

Charles Darwin
Charles Darwin (1809-82) var en britisk naturforsker. Han er mest kjent for å ha grunnlagt den moderne evolusjonsteorien. I 2009 er det 150 år siden Charles Darwin publiserte sin evolusjonsteori i ”Artenes opprinnelse.” ”Artenes opprinnelse” er kanskje den viktigste boken som ble skrevet på 1800-tallet. I boken forklarte og dokumenterte Darwin hvordan livet hadde oppstått og utviklet seg, noe som har hatt en enorm innflytelse på samfunnet vi lever i.

Mange menneskers livssyn har også i stor grad blitt påvirket av Darwin. Før Darwins evolusjonsteori var det i hovedsak religionene som hadde enerett på å forklare verdens og naturens opphav, blant annet hvordan menneskene hadde blitt til. For mange var og er evolusjonstankegangen den første reelle alternative forklaringen på hvorfor vi og alt annet levende rundt oss eksisterer. Darwin selv tok også inn over seg disse implikasjonene av sine egne teorier. Han var for eksempel imot slavedrift siden han blant annet skjønte at alle mennesker delte en felles stamfar.


Kilder:

A. Jomisko m.fl.: SPENN– Norsk for studieførebuande utdanningsprogram VG3, Cappelen 2008
S. Hansen m.fl: Mennesker i tid 2 – Verden og Norge etter 1750, Cappelen 2008
E. Tjønneland: ”Deisme”: http://www.snl.no/deisme (16.10.09)
K. Paulsen, 2008: http://www.charlesdarwin.no/index.html (16.10.09)
C. Haugen m.fl.1999: http://home.online.no/~trondce/holberg/index.htm (16.10.09)
H. Wall, 2008: http://heim.ifi.uio.no/~haavardw/nyrom/html401/wergeland.html (16.10.09)
Wikipedia:
http://no.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin (16.10.09)
http://no.wikipedia.org/wiki/Ludvig_Holberg (16.10.09)

Bilder:
Darwin: http://timnovate.files.wordpress.com/2009/06/charles_darwin_l1.jpg
Locke: http://faculty.frostburg.edu/mbradley/psyography/John_Locke.jpg
Rousseau: http://ebooks.adelaide.edu.au/r/rousseau/jean_jacques/portrait.jpg
Voltaire: http://www.jesusinstituteforum.org/cosmos/Voltaire.jpg
Diderot: http://homepage.mac.com/tedwelch/blog/diderot.jpg
Holberg: http://fc.silkeborg-gym.dk:4020/2y/HolbergFarve.jpg
Wergeland: http://www.uio.no/studier/program/krdom-master/karriereintervjuer/Wergeland.JPG

1 kommentar:

  1. Dette var en veldig god fremleggelse av noen av nøkkelpersonene i det moderne prosjektet. For det første er språket på et høyt nivå, og lett fordøyelig.

    Noe annet jeg legger merke til, er at du har vært flink til å velge ut hvilken informasjon som skal komme med i teksten, så det ikke kommer med mye unødvendig, og at det samtidig ikke utelates noe viktig. Vi får vite hva personene er kjent for, hvordan de ble tatt imot av samfunnet, eksempler på viktige verk, til dels hva som påvirket dem osv.

    I tillegg likte jeg veldig godt at det var lagt ved et bilde til hver person. Dette gjorde nok teksten lettere å lese, og trekker opp totalinntrykket.

    Jeg har ikke veldig mange forslag til hva som kan forbedres, for jeg synes dette var en svært god tekst, men det kunne kanskje gjort seg med en liten konklusjon på slutten?

    SvarSlett