onsdag 7. oktober 2009

Kunne du tenke deg å drepe en du er glad i?

”Yes, endelig er jeg ferdig med fordypningsoppgaven og kan ta et pust i bakken,” tenkte jeg da jeg satt meg ned på pc-en nå (ser du noen likheter mellom dette innlegget og det forrige?) Men atter en gang tok jeg feil. Itslearning glemmer aldri ugjorte lekser, så nå sitter jeg her og må gjøre tre spansklekser til i morgen og skrive to blogginnlegg som egentlig skulle vært skrevet.

I fordypningsoppgaven har jeg sett på en film og en plakat fra bilbeltekampanjen til Statens vegvesen. Bildet ser fortsatt slik ut:


Og dette er filmen:Legger du merke til noen åpenbare forskjeller? Sitter du kanskje igjen med en god følelse etter å ha sett plakaten og en litt ekkel følelse etter å ha sett filmen? Det gjør i hvert fall jeg, og det tror jeg er meningen også. Begge reklamene har en følelsesmessig appell, hvor bildet spiller på de positive sidene ved å bruke bilbelte, mens filmen skal skremme oss med konsekvensene som kan komme om vi ikke bruker bilbelte.

Tror du bildet eller filmen har best virkning?
Det er så mye skremselspropaganda overalt, de prøver å skremme deg fra å røyke, drikke alkohol, kjøre fortere enn fartsgrensen og putte penger på spilleautomater, så jeg tror nesten jeg er blitt immun mot slike reklamer. Bildet derimot, har et helt motsatt budskap. Bildet minner om at du skal bruke bilbelte for din egen og andres sikkerhet, og fordi det er mange som ville bli knust om det skjer noe med deg. Jeg tror plakatene kan ha større effekt på mottagerne, for hvis en kjører langs veien uten bilbelte og plutselig ser en slik plakat, så går det kanskje opp for en at det er venner og familie som bryr seg om en.

Selv om dette ikke henger helt sammen med oppgaven, så må jeg bare fortelle at jeg har lært noe nytt mens jeg har jobbet med fordypningsoppgaven. Det er sikkert mange som visste dette fra før, men i tilfelle det finnes andre uvitende som meg der ute, så skal jeg fortelle dere hva jeg nå har oppdaget: Det er veldig egoistisk å ikke bruke bilbelte! "Hva?" tenker du kanskje, "hvis jeg ikke bruker bilbelte er det vel bare meg selv det går ut over?" But no, think again. Hvis én person i bilen ikke bruker bilbelte kan det vise seg at denne personen blir morder ved en eventuell krasj. En person på 75 kilo uten bilbelte og som frontkolliderer i 50 km/t, vil treffe rattet/frontruta eller personen i forsetet med en kraft som tilsvarer flere tonn. Bare se på den filmen her:Kunne du tenkt deg å drepe noen du er glad i? Ikke det nei, husk bilbelte da!!

Kilder:
Trygg trafikk
Film om krasj: http://www.youtube.com/watch?v=TWLmoeoHrP4
Reklamefilm: http://www.youtube.com/watch?v=km3I6nAGSH8

1 kommentar:

  1. Spennende tema du har valgt å skrive om i fordypningsoppgaven. Å sammenlikne en reklameplakat og en reklamefilm er noe jeg aldri ville ha kommet på. Aktuelt og viktig tema. Det virker som dette er noe som engasjerer deg og det tror jeg vil vises i oppgaven. Angrer nå litt på at jeg nileste to bøker på kort tid og analyserte de. Håper alt gikk bra med oppgaven;)

    SvarSlett